Jistě můžeme racionální dietu se sníženým přísunem cholesterolu doporučit pro celou populaci, nicméně u kardiologických pacientů, kteří jsou již po srdeční příhodě nebo mají vysoké riziko jejího vzniku, je dieta zcela zásadní součástí léčby. Dodržováním racionálního jídelníčku je možno snížit hodnoty cholesterolu až o 15-20 % (někdy i více).

V rozsáhlých studiích bylo prokázáno, že snížení LDL („špatného“) cholesterolu o 1 mmol/l (např. z 3,5 na 2,5 mmol/l) také sníží výskyt kardiovaskulárních příhod o  25 % a úmrtnost o 12 % (tedy když bude 10 lidí držet nízkocholesterolovou dietu, jednoho z nich to uchrání od úmrtí na kardiovaskulární příhodu a dva až tři z nich od vzniku infarktu myokardu). A to již rozhodně stojí za úsilí.

Pokud chceme snížit hladinu cholesterolu, je potřeba nejen omezit příjem cholesterolu jako takového, ale také se vyvarovat potravin, které třeba cholesterol přímo neobsahují, ale přesto nepříznivě zasahují do jeho metabolismu (příkladem jsou trans-mastné kyseliny).

Obecně je vhodné snížit příjem živočišných tuků, zejména tučných mas (vepřové) a uzenářských výrobků (ty jsou skutečně šampiony v obsahu cholesterolu). Také tučné mléčné výrobky včetně smetanových jogurtů obsahují nemalé množství cholesterolu.

Již zmiňované trans-mastné kyseliny (které kromě zvýšení LDL-cholesterolu mohou způsobit nechtěné snížení HDL – „hodného“ cholesterolu) jsou obsaženy zejména v částečně ztužených tucích. Je vhodné tyto tuky ve stravě omezit, i když díky novějším technologiím ztužování je jejich výskyt snížen. Častým zdrojem těchto nepříznivých kyselin jsou sušenky a podobné cukrářské výrobky.

 

Tabulka – dieta ke snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů

Doporučené Střední množství Malá množství
Obiloviny Celozrnné Pečivo z bílé mouky, rýže, těstoviny, corn flakes Koláče, buchty, sušenky, muffiny
Zelenina Syrová a vařená zelenina Brambory Zelenina připravovaná na másle či smetaně
Luštěniny Čočka, fazole, hrách, cizrna, soja
Ovoce Čerstvé či mražené ovoce Sušené ovoce, želé, džemy, kandované ovoce, sorbety, džusy
Cukry a sladidla Sacharóza, med, čokoláda, bonbóny Dorty, zmrzliny, fruktóza, slazené nápoje
Mléčné výrobky a vejce Odtučněné mléko a jogurty Nízkotučné mléko, nízkotučné sýry a mléčné výrobky, vejce Běžné sýry, smetana, plnotučné mléko a smetanové jogurty
Maso a ryby Libové a tučné ryby, drůbež bez kůže Libové hovězí, jehněčí, telecí, vepřové, plody moře Klobásy, salám, slanina, párky, vnitřnosti, tučné vepřové
Oleje a dresinky Ocet, hořčice, nízkotučné dresinky Olivový olej, rostlinné oleje netropického původu, margaríny, salátové dresinky, majonéza, kečup Trans-mastné kyseliny, ztužené tuky (nejlépe se jim zcela vyhnout), palmový a kokosový olej, máslo, sádlo
Ořechy/semena Všechny – nesolené Kokos
Způsoby úpravy Grilování, vaření, vaření v páře Pečení Smažení

Vytvořeno na podkladě Doporučení pro léčbu hyperlipidemií Evropské kardiologické společnosti z roku 2016

 

Naopak velmi příznivě působí konzumace vlákniny, která přímo snižuje hladinu cholesterolu. Kromě ovoce a zeleniny je obsažená i v luštěninách a celozrnných cereáliích.

Zvýšený příjem určitého typu nenasycených mastných kyselin (přítomné zejména v olivovém oleji a ořechách) může také působit snížení hladiny cholesterolu – s tím souvisí příznivý efekt tzv. „středomořské diety“. Ta je založena na vysokém příjmu olivového oleje, zeleniny (ať syrové či vařené) a relativně nižším příjmu masa, které je však libové (ryby, drůbež, jehněčí).

Závěrem lze říci, že není nezbytné některé potraviny zcela vyškrtávat z jídelníčku, ale je nutné usilovat o to, aby co největší část jídelníčku tvořily příznivé potraviny, a ty nepříznivé byly zařazovány pouze výjimečně.