Dna je velmi bolestivé, záchvatovité onemocnění kloubů, které vzniká usazováním krystalů solí kyseliny močové. Dále zvýšená hladina kyseliny močové může působit usazování v močových cestách a vznik ledvinných kamenů.

Dietu je vhodné dodržovat nejen při vzniku onemocnění, ale také při „pouhém“ zvýšení hladiny kyseliny močové – zde dodržování diety může zabránit propuknutí onemocnění. Jídelníček spočívá v omezení příjmu potravin s vysokým obsahem purinů – ty se dále metabolizují na kyselinu močovou, která dnu způsobuje.

Potraviny s vysokým obsahem purinů – omezit:

  1. zvěřina: kančí, jelení, kachny..
  2. červené maso (hovězí, vepřové), uzeniny
  3. některé mořské ryby: tuňák, sardinky, treska, mušle
  4. vnitřnosti: játra, ledviny
  5. zrající sýry
  6. alkohol: pivo, víno
  7. luštěniny (čočka, fazole, hrách)
  8. určité druhy zeleniny: rebarbora, špenát, červená řepa

 

Dále existují potraviny, které sice nemají obsah purinů vysoký, ale přesto mohou hladinu kyseliny močové zvyšovat. Jsou to tučná jídla (tuk napomáhá zadržování kyseliny močové v ledvinách), alkohol, a slazené nápoje.

 

Potraviny s nízkým obsahem purinů – možno konzumovat:  

  1. Ovoce: třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče.
  2. Zelenina – některé druhy: celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo.
  3. Mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty.
  4. Vejce
  5. Bezvaječné těstoviny, jáhly, pohanka, rýže.
  6. Maso: koroptev, krůta, holub, králík, zajíc.