Dna je velmi bolestivé, záchvatovité onemocnění kloubů, které vzniká usazováním krystalů solí kyseliny močové. Dále zvýšená hladina kyseliny močové může působit usazování v močových cestách a vznik ledvinných kamenů.
Dietu je vhodné dodržovat nejen při vzniku onemocnění, ale také při „pouhém“ zvýšení hladiny kyseliny močové – zde dodržování diety může zabránit propuknutí onemocnění. Jídelníček spočívá v omezení příjmu potravin s vysokým obsahem purinů – ty se dále metabolizují na kyselinu močovou, která dnu způsobuje.
Potraviny s vysokým obsahem purinů – omezit:
- zvěřina: kančí, jelení, kachny..
- červené maso (hovězí, vepřové), uzeniny
- některé mořské ryby: tuňák, sardinky, treska, mušle
- vnitřnosti: játra, ledviny
- zrající sýry
- alkohol: pivo, víno
- luštěniny (čočka, fazole, hrách)
- určité druhy zeleniny: rebarbora, špenát, červená řepa
Dále existují potraviny, které sice nemají obsah purinů vysoký, ale přesto mohou hladinu kyseliny močové zvyšovat. Jsou to tučná jídla (tuk napomáhá zadržování kyseliny močové v ledvinách), alkohol, a slazené nápoje.
Potraviny s nízkým obsahem purinů – možno konzumovat:
- Ovoce: třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče.
- Zelenina – některé druhy: celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo.
- Mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty.
- Vejce
- Bezvaječné těstoviny, jáhly, pohanka, rýže.
- Maso: koroptev, krůta, holub, králík, zajíc.